İçeriğe geç

Çağdışı Bitişik Mi

Çağdışı nasıl yazılır?

TDK web sitesinde sözlükte arama yaptığımızda, sözlükte “Anachronistic” kelimesi bulunmuyor. Obsolete kelimesi bir sıfattır. Kelimenin TDK’daki doğru yazımı “Anachronistic”tir. 2. Sıfat, askerlik hizmeti 41 yaşından itibaren askerlikten muaf.

Şehirdışı bitişik mi?

ŞEHİR DIŞI KELİMESİNİN ANLAMI Dışarıda, içeride, dışarıda kelimeleriyle oluşturulan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, hafta içi, yerli, yabancı, ayrıca, makul, devam eden, vb. Bu kelime sıklıkla “şehir dışı” olarak yanlış yazılır.

Çağ kelimesi nasıl yazılır TDK?

Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Cilalı Taş Devri, İlk Dönem, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Çağı, Milli Edebiyat Dönemi, Servet-i Edebiyye Dönemi, Tanzimat Dönemi vb.

Olağandışı neden ayrı yazılır?

“Olağandışı” kelimesinin doğru yazımı için, “olağandışı” olarak ayrı olarak yazılması gerekir. “Olmak” fiilinden türetilen “sıradan” kelimesi, “standart” veya “sıradan” anlamında kullanılan bir kelimedir. Sıradışı ise bunun tam tersi durum için kullanılır.

Yüz üstü nasil yazilir TDK?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.

Cevrimdışı nasıl yazılır?

“Çevrimiçi” kelimesinin doğru yazımı ve en yaygın yanlış kullanımı “çevrimiçi”dir.

Yurt dışı bitişik mi?

Yurt dışı kelimesi Türkçe’de “uluslararası” anlamına gelir ve genellikle başka bir ülkede kalmak, o ülkenin dışında yaşamak veya seyahat etmek anlamına gelir. “Yurt dışı” kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) kurallarına göre ayrı olarak yazılır. Bu nedenle, “yurt dışı” kelimesinin doğru yazımı “yabancı”dır.

Suç üstü nasıl yazılır?

“Kızıl el” kelimesi bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “kırmızı el” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “kırmızı el”dir.

Herbiri nasıl yazılır?

Each kelimesinin doğru yazımı TDK’da tanımlandığı gibi “each”tir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “each”tir.

Öz güven nasıl yazılır?

“Confidence” kelimesinin doğru yazımı yaygın olarak yanlış anlaşılmaktadır. Birçok kişi bunu “self-confidence” olarak yazsa da, Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “self-confidence”dır. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre, confidence kelimesinin doğru yazımı “self-confidence”dır. Yani, “essence” ve “confidence” kelimeleri ayrı ayrı yazılır.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

Ön yargı nasıl yazılır?

Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, orta, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…

Önsöz nasıl yazılır?

ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.

Yeşil biber nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla yanlış olarak yeşil biber olarak yazılır. Doğru kullanımı yeşil biber şeklinde olmalıdır.

Kuru yemiş nasıl yazılır?

Bu durumda bu kelimeyi “çılgın” olarak yazmak yanlıştır. Fındık kelimesinin doğru yazımı “kurutulmuş fındık” olmalıdır.

Antik Çağ bitişik mi yazılır ayrı mı?

ANCIENT SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI Age Antiquity kelimesi, antik Yunan ve Roma uygarlıklarının gelişip yayıldığı çağı ifade eder. Bu kelime sıklıkla antiquity, antiquity olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Ancient Age şeklinde olmalıdır.

Çerçöp nasıl yazılır?

Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kayan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, sel, kırbaç, hoş, yüz ifadesi, seine…

Ilk çağ ayrı mı birleşik mi?

Bu kelime sıklıkla yanlış olarak “Antik” olarak yazılır. Doğru kullanımı Antik Çağ şeklinde olmalıdır.

Kayıt dışı nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla kayıtsız olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı kayıtsız olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir