Borca aykırılık halleri nelerdir?
Bir yükümlülüğü yerine getirmemek ihmalkar davranış olarak kabul edilir. İhmalkar bir eylem hukuka aykırı bir eylemdir. Üç tür kusurlu performans vardır: ifanın imkansızlığı, zayıf performans ve geç ödeme.
Alacaklı temerrüdünde kusur aranır mı?
Kanunda açıkça öngörülmemiş olmakla birlikte, alacaklının temerrüde düşmesi halinde, kararlaştırılan süre geçmiş olsa bile borçlu temerrüde düşmez. Son olarak; yukarıda sayılan şartların borçluyu temerrüde düşürmeye yeterli olduğu ve borçlunun herhangi bir kusurunun bulunması gerekmediği belirtilmelidir.
Alacaklı temerrüdü borçlu temerrüdünü engeller mi?
Yani alacaklı temerrüde düşerse borçlunun temerrüdü gerçekleşmez. Birincisi, Borçlar Kanunu’nun 107. maddesine göre, borcun konusu olan edim bir “şey” ise, yani onu teslim etme yükümlülüğü varsa; alacaklı temerrüde düşerse borçlu, teslim edilecek şeyi tevdi ederek borcundan kurtulabilir.
Borcun konusu bir şeyin teslimi ise alacaklının temerrüdü durumunda borçlu ne yapabilir?
a- Alacağın tevdii Bu hükme göre, bir malın teslimini konu alan teslim borcunda borçlu, alacaklının temerrüdü hâlinde, alacağın konusunu oluşturan şeyi, zarar ve giderler alacaklıya ait olmak üzere, mahkeme kararıyla belirlenen yere tevdi etmek suretiyle borcundan kurtulabilir37.
Borca aykırı davranış nedir?
Olumlu zararın oluşması için borçlunun görevi ihlal etmesi gerekir. Borçlu, sözleşmeden doğan borcun kendisine ait olacağı beklentisine sahiptir. Borçlu bu yükümlülüğü yerine getirmezse veya gereği gibi yapmazsa bu ihmalkar davranış teşkil eder.
Borçlunun temerrüdü nedir?
Ödemede temerrüt borçludan veya alacaklıdan kaynaklanabilir. Borçlu temerrüdü, borçlu tarafın borçlarını zamanında ve belirlenmiş kurallara uygun olarak yerine getirmemesi durumudur; alacaklı temerrüdü, alacaklının alacağını zamanında ve düzenli bir şekilde tahsil etmemesi veya kabul etmemesi durumudur.
Alacaklının temerrüdü ne demek?
Alacaklının temerrüdü “Kendisine ifa veya bağışlama işlemi usulüne uygun olarak teklif edilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın bunu kabul etmekten veya borçlunun borcunu ifa etmek için kendisinden istenen hazırlık işlemlerini yapmaktan kaçınırsa temerrüde düşmüş olur.
Alacaklı temerrüdü halinde alacaklı sözleşmeden dönebilir mi?
Alacaklının temerrüde düşmesinin özel sonuçları Sözleşmenin konusu bir edim yükümlülüğü ise borçluya sözleşmeden çekilme imkânı tanınır. Alacaklının yerine getirilmemiş borçların yerine getirilmesine katılması gerekmediğinden bu borçlarda alacaklının temerrüdü söz konusu olmaz36.
Alacaklıyı temerrüde düşürmek için ihtar gerekir mi?
Borçlunun temerrüde düşmesi için bir diğer yasal gereklilik, alacaklının bir hatırlatma göndermesidir. Alacaklı iddiasını ileri sürebildiği andan itibaren, “borcun ödenmesini talep eden beyanı” herhangi bir resmi koşula bağlı olmaksızın bir hatırlatmadır.
Alacaklı nasıl temerrüde düşürülür?
Alacaklının temerrüde düşmesi için gerekli olan ifa teklifi üç şekilde yapılabilir. Bunlar; fiili ifa teklifi, sözlü ifa teklifi ve teklife gerek duyulmayan hallerden oluşur.
Alacaklı temerrüdü ne zaman sona erer?
Örneğin, yapılacak edim bir edim ise alacaklının temerrüdü halinde borçlunun temerrüdüne ilişkin hükümler buna göre uygulanır ve borçlu sözleşmeden dönme hakkını kullanabilir. İade hakkı yenilik yaratan bir haktır. Bu nedenle tek taraflı irade beyanıyla kullanılır ve sona erer.
Alacaklı erken ifayı kabul etmek zorunda mı?
Erken ifa eden ifa etmeyi reddederse, alacaklı temerrüde düşer. Ancak, bu durumun bir istisnası vardır. İfanın zamanlaması alacaklının çıkarına ise, borçlu alacaklıyı ifayı erken kabul etmeye zorlama hakkına sahip değildir.
Borçlunun alacaklıya karşı borç konusu olan şeyi yerine getirme yükümlülüğüne ne ad verilir?
İfa, alacaklının, borçluyla arasında mevcut sözleşmesel ilişkiye dayanarak borçludan talep edebildiği ve borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu bir edimdir.
Alacaklının borçlusundan olan alacağını borçlu bulunduğu üçüncü bir tarafa devretme esasına ne denir?
“Alacağın temliki (Mülga Borçlar Kanunu’nun 162-172. maddeleri), 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 183 ve 194. maddelerinde düzenlenmiştir. Alacağın temliki ile alacak hakkı, alacağı devralan üçüncü kişiye geçer.
Temerrüt faizi için ihtar şart mı?
Temerrüt bildirimi, borçlunun temerrüde düşmesi için gerekli bir koşuldur. Ancak bazı durumlarda uyarı gerekli değildir. Örneğin, taraflar borcun ödeneceği günü belirlemişlerse, borçlu borcunu o gün ödemezse, uyarıya gerek kalmadan temerrüde düşecektir.
Öncelenmiş borca aykırılık nedir?
Bu durum doktrinde “beklenen borcun ihlali”, “borcun ihlal edileceğinin önceden bilinmesi”, “borcun yerine getirilmeyeceğinin önceden bildirilmesi” şeklinde ifade edilmektedir.
Sözleşmenin geçersizlik halleri nelerdir?
Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Türk Borçlar Kanunu’nun 132 ve 161. maddeleri borcun sona ermesinin nedenlerini düzenler. Bunlar; ibra, yenileme, alacaklı ve borçlu unvanlarının birleşmesi, ifa imkânsızlığı, takas ve zamanaşımıdır. Bu nedenlere, borcu sona erdirmenin en doğal yolu olan “ifşa” da eklenmelidir [49].
Şekle aykırılık kesin hükümsüzlük müdür?
Biçimsel gerekliliklerin ihlali durumunda biçimsel bir kusur vardır. Bizim görüşümüze göre bu yaptırım mutlak hükümsüzlük oluşturur ve işlem baştan itibaren geçersizdir. Hakim tarafından resen dikkate alınacaktır ve her iki taraf ve üçüncü kişiler tarafından her zaman ileri sürülebilir.